Lakodalmas játékok, hagyományok, népszokások

 
 

Menyasszonyi csokor eldobása

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos, hogy a menyasszony és a vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitűző viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból.

Célszerű kifejezetten egy dobócsokrot is köttetni, amit nyugodt szívvel dobhat el, hiszen sokan szeretik megszárítva eltenni a csokrukat. Ez általában a menyasszonyi csokor egyszerűsített/kicsinyített mása, amit érdemes jó szorosan megkötni, hogy a dobás közben ne hulljon szét.

Ha az ifjú pár valamelyik felmenője az esküvőt már nem élhette meg, a menyasszonyi csokrot az esküvőt követő napon a sírra szokták helyezni, az elhunyt így legalább lélekben jelen van.

 

Harisnyakötő eldobása

A csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el, ki lesz a soron következő vőlegény. Itt némileg kevésbé versengnek az elkapásért.

Kisfiú az ölben

Sok helyen elterjedt, hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi. 

Rizseső

Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő teremből, a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi. Természetesen Ázsiából származik ez a szokás.

Rózsaszirom-szórás

Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok vagy a virágszóró kislány rózsaszirommal hintik tele. Ez szintén a termékenység jelképe.

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez a szokás nagy múltra tekint vissza. Angliából származik, ezt a babonát szinte minden menyasszony ismeri. A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell valami régit (ez általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla; a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja), valami újat (ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű lehet; jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik) és valami kölcsönkapottat (bármi lehet, amit család, barátok kölcsönöznek neki; a barátságot és a szerelmet jelképezi). Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.

Ezüst érme a cipőben

Ha pénzdarabot rejtenek a menyasszony cipőjébe, az gazdagságot hoz a friss házasságba.

Menyasszonytánc

Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében, fakanállal üti, és közben kiabálja: Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal, a táncért pedig pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.

Küszöbön átemelés

Amikor az ifjú pár új lakásba költözik, a férj ölben viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.

Farönk

Az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat. A párnak fűrésszel ketté kell vágnia a fatörzset. Ez azt szimbolizálja, hogy később leküzdenek majd minden felmerülő akadályt a házasságban. 

Porcelántörés

Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, míg Európában a lakodalomban tányértöréssel űzik el a gonosz szellemeket, akik félnek minden zajtól. Ezen kívül a szegénységet is a porcelántöréssel akarják elűzni.

Rozmaring

A rozmaring virágnyelven a hűséget jelképezi. A hagyomány szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak is viselnie kell.

Menyasszonyi cipő elrablása

Valaki a vendégek közül egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. A férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, de egyéb feladatot is kitalálhatnak neki.

Koszorúslányok

A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni.

Egy másik hagyomány szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson.

Koszorútánc

Az örömanya leveszi a menyasszony fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol az annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.

Gyöngyékszer

A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt. 

Só, kenyér

Az új közös lakásban mindig legyen só és kenyér, hogy soha ne kelljen nélkülözniük. 

Lakás feldúlása

A vendégek belopódznak az ifjú pár lakásába és rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről. 

Az esküvői újság

A barátok közösen összeállítanak egy újságot hírekkel, időjárás-jelentéssel, stb. Ezek a hírek azonban kizárólag a fiatal párra vonatkoznak. Minél eredetibb, annál jobb. A "Ki kicsodától" kezdve a főzési és barkácsolási tanfolyamokról szóló hirdetésekig minden lehet az újságban. Érdekes lesz, milyen arcot vágnak, amikor szembetalálják magukat önmagukkal. 

A merőkanáltánc

A legénybúcsú egyik fénypontja a kanáltánc, amikor a vendégek fazekakkal és fedőkkel felszerelkezve, lármázva szaladgálnak az ifjú pár lakásában. Ennek a szokásnak is a gonosz szellemek elűzése volt eredetileg az értelme. 

Az esküvői sorfal

A nászmenet tagjai, rokonok, barátok sorfalat képeznek a templomból kivonuló pár előtt, hogy megakadályozzák továbbjutásukat. Ez a házasság folyamán felmerülő akadályok együttes legyőzésére utal, amelyre már most illik felkészülniük.

Tojásgörgetés

Az ifjú férjet egy asztalra állítjuk (hogy mindenki jól lássa) majd a menyasszony kezébe egy nyers tojást ad a vőfély, amit a menyasszonynak a férje nadrágja egyik szárán fel, majd a másik szárán le kell görgetnie anélkül, hogy a tojás megsérülne. Alternatív változatként fagyasztott tojást is használhatunk.)

Lufiposta

A vacsora utáni mulatság látványos megnyitója. A játék során a vendégek képeslapokra nászajándékokat írnak fel az ifjú párnak. Természetesen jelképes ajándékokra kell gondolni, mint például az, hogy lemossák az autójukat, kivasalnak helyettük, meghívják őket egy vacsorára, vagy akár az, hogy ők veszik az első pelenkát. A képeslapokat előre meg kell címezni és fel kell bélyegezni. Fontos, hogy mindenki olvashatóan aláírja a sajátját. Ezután a lapokat gázzal töltött lufikra kötik és szélnek eresztik őket. Amelyik képeslap megérkezik az ifjú párhoz, annak ajándékát be lehet váltani a levél feladójánál. 

Sodrófatánc

A vőfély egy sodrófát fog a lába közé és elkezd vele (főleg csárdást) táncolni. A feladat az, hogy a sodrófát egy másik nemű embernek átadja a lába közé, anélkül, hogy kézzel megfogná, vagy a sodrófa leesne. 

Mutasd a vádlid

A menyasszonyt székre ültetik négy barátnőjével együtt. A hölgyek szabaddá teszik vádlijukat, miközben kint a vőlegény szemét az egyik barátja beköti, anélkül, hogy az látná, ki és hova ült le. A vőlegény feladata az, hogy párja lábát a vőfély irányításával megtalálja. Akit kiválasztott, azt még bekötött szemmel meg kell csókolnia. 

Hamupipőke játék

A hölgyek kölcsönadják egy cipőjüket és ezeket a táncparkett közepén egy kupacban összegyűjtik. Ezután az urak mindegyike kiválaszt egy cipőt és megkeresi a hozzá tartozó hölgyet, akivel végül táncol egyet.

Mindennapi kérdés kvíz

Készítsünk néhány kérdésből álló kérdőívet a menyasszonyról és a vőlegényről, majd ezeket osszuk szét a vendégek között. Lássuk, kik azok, akik igazán ismerik az ifjú párt! (A kérdések tartalmazhatnak olyanokat, mint például: hol ismerkedtek meg, mi volt az ara első munkája, stb.). Aki a legjobban ismeri őket, megérdemel egy kis ajándékot. Ennek a játéknak egy másik ismert formája az, amikor a vendégek feltesznek kérdéseket az ifjú pár részére, amiket a párnak egyszerre kell megválaszolnia, és ha a két válasz megegyezik, a kérdező személy vagy az egész asztalánál ülő csoport jutalmat kap.

Alma / narancstánc

Minden pár kap egy gyümölcsöt, ezt kell a homlokukhoz szorítaniuk, míg táncot lejtenek. A nyertes az, aki a legtovább bírja. 

Diavetítés

Az ifjú párról készített fotókból és videofelvételekből álló válogatások remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a másik család jobban megismerje az újdonsült rokont, ráadásul a megfelelő helyekre beszúrt képekkel még viccessé is tehető a diavetítés.

A legrégebbi házaspár

A ceremóniamester vagy vőfély minden házaspárt a táncparkettre szólít, és a zenekar elkezd játszani egy számot. Nagyjából a felénél a vőfély leállítja, és megkéri a táncolókat, hogy csak az a pár maradjon a táncparketten, akik már több mint öt éve házasok. A zene folytatódik tovább egy kicsit, aztán már csak azok maradhatnak, akik több mint tíz éve házasok, és így tovább. Végül csak egyetlen pár marad a táncparketten, ők azok, akik az egész vendégseregben a legtöbb ideje házasok, és ők kapják meg a menyasszonyi csokrot. Ezzel az ifjú párnak példát mutatnak és szerencsét hoznak 

A menyasszony elrablása

Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra - ha már jövendőbelijére nem tudott -, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia. Ha megőrzi, akkor a rabló fizeti a számlát.

Ki az Úr a Házban?

Régen ez nem volt kérdés, egyértelmű volt, hogy a férfi viseli a kalapot. Ma már a női emancipációnak köszönhetően azzal is lehet viccelődni, hogy vajon a férj papucsférj lesz-e, aki csak a felesége kívánságait lesi, vagy az asszony fogja férjura minden parancsát teljesíteni. Könnyű megállapítani! Mindössze arra kell figyelni, hogy kinek a keze van felül az esküvői torta felvágásakor vagy a templomi esketéskor, és megtudjuk, hogy ki lesz az úr a háznál.

Menyasszonyi torta

A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Más kultúrákban az élet édességét és a "kerek világot" is szimbolizálta. Angliában a vendégek apró tortákkal köszöntötték a párt, akik a felhalmozott sütemények előtt csókolták meg egymást. A sok apró torta helyett ma már egy nagyot készítenek. A pár ezt közösen vágja fel. A kapcsolatban a nőnek is van esélye magához ragadni az irányító szerepet, ha észrevétlenül úgy ügyeskedik, hogy a kezét felülre helyezze. Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

 
Tedd fel kérdésed, és esküvőszervezőnk 48 órán belül igyekszik megválaszolni azt legjobb tudása szerint :)
kérdezz itt!
Öltözék tippek vőlegényekhez
------------------------------------------------------------
Legyen mókás az esküvőd!
------------------------------------------------------------
Válassz az alakodhoz illő menyasszonyi ruhát! Még több hír
 
 
Hírlevél feliratkozás
 
No name
 
Esküvőjük időpontja: - date -
Tovább a blogra